EISSN 2149-4975
pdf
The Use of Pender’s Health Promotion Model in A Case with Transcatheter Aortic Valve Implantation [Turk J Card Nur]
Turk J Card Nur. 2020; 11(26): 149-154 | DOI: 10.5543/khd.2020.05924

The Use of Pender’s Health Promotion Model in A Case with Transcatheter Aortic Valve Implantation

Öznur Erbay Dallı1, Serap Özer2, Fisun Şenuzun Aykar3
1Bursa Uludag University Medicine Faculty, Department of Anesthesiology and Reanimation, Bursa, Turkey
2Ege University Faculty of Nursing, Department of Internal Medicine Nursing, İzmir, Turkey
3İzmir Tınaztepe University Faculty of Health Sciences, Department of Nursing, İzmir, Turkey

Transcatheter aortic valve implantation (TAVI), which is recommended for patients with severe aortic stenosis and risk for open heart surgery, is a treatment method that provides an increase in quality of life and survival. Adopting multidisciplinary team concept after this procedure is important for patient’s careful and holistic approach, adaptation to life changes and the success of treatment. Nurses who provide one-to-one care to patients have important place in multidisciplinary team. In recent years, nursing care has been established within the framework of theories and models that help systematic and effective care. One of these theories is Pender's Health Promotion Model. Nurses can aim to make behavioral changes to create a healthy lifestyle for individuals with this model.
In this article, the care management process of a 65-year-old male patient with advanced aortic stenosis and dyspnea is discussed according to model and aimed to set an example for the use.

Keywords: Nursing, theory; transcatheter aortic valve replacement.

Kateter Yöntemi ile Aort Kapağı Yerleştirilen Bir Olguda Pender’in Sağlığı Geliştirme Modeli’nin Kullanımı

Öznur Erbay Dallı1, Serap Özer2, Fisun Şenuzun Aykar3
1Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı, Bursa
2Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi, İç Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı, İzmir
3İzmir Tınaztepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, Hemşirelik Bölümü, İzmir

Ciddi aort stenozu bulunan ve açık kalp ameliyatı açısından risk taşıyan hastalar için önerilen Transkateter aort kapak implantasyonu (TAVİ); yaşam kalitesinde yükselme ve sağ kalımda artış sağlayan bir tedavi yöntemidir. Bu yöntem uygulandıktan sonra multidisipliner bir ekip anlayışının benimsenmesi, hastanın dikkatli ve bütüncül izlemi, yaşam şekli değişikliklerine uyum ve tedavinin başarısı açısından oldukça önemlidir. Multidisipliner ekip içinde hastalara birebir bakım veren hemşireler önemli bir yere sahiptir. Son yıllarda hemşirelik bakımı, bakımın sistematik ve etkili olmasına yardımcı olan kuram ve modeller çerçevesinde oluşturulmaktadır. Bu kuram ve modellerden biri de Pender’in Sağlığı Geliştirme Modeli’dir. Model ile hemşireler bireylerde sağlıklı bir yaşam şekli oluşturmak için davranışsal değişiklik yapmayı hedeflemektedir.
Bu makalede ileri derecede aort stenozu ve dispnesi mevcut olan altmış beş yaşındaki bir erkek hastanın Sağlığı Geliştirme Modeli’ne göre bakım yönetimi süreci ele alınmış ve modelin kullanımına yönelik bir örnek oluşturması amaçlanmıştır.

Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, kuram; Transkateter aort kapağının değiştirilmesi.

Öznur Erbay Dallı, Serap Özer, Fisun Şenuzun Aykar. The Use of Pender’s Health Promotion Model in A Case with Transcatheter Aortic Valve Implantation. Turk J Card Nur. 2020; 11(26): 149-154

Corresponding Author: Öznur Erbay Dallı, Türkiye
Manuscript Language: Turkish
Quick Search



Copyright © 2024 Turkish Journal of Cardiovascular Nursing



Kare Publishing is a subsidiary of Kare Media.