INTRODUCTION: Objective: The aim of this study is to reveal the thoughts and experiences of participants with moderate CVD risk who participated in a 12-week nurse-led physical activity program (12 weeks, 5 days a week, 40 minutes of brisk group walking).
METHODS: Methods: In this study, a descriptive qualitative design based on the thematic analysis approach was used. The participants of this study consisted of 9 individuals over the age of 40 who participated in the nurse-led physical activity program of the researchers. Data were collected through individual interviews using a five-question semi-structured interview form.
RESULTS: Results: In this study, 4 themes as “experiences,” “obstacles,” “goals,” and “metaphors” and sub-themes of “physical experiences and contributions, psychological experiences, social experiences” were determined. Individuals have often compared living with the risk of heart disease to a broken engine, clock, and machine.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Conclusion: In order to improve both the cardiovascular and psychosocial health of individuals whose CVD risk is moderate, various PA programs performed with the group can be tried. In order to protect and improve the cardiovascular health of individuals living in the community and to improve their psychosocial health, different physical activities should be encouraged in line with the recommendations of current guidelines and interventional studies covering the effects of these activities should be conducted.
GİRİŞ ve AMAÇ: Amaç: Bu çalışmanın amacı 12 haftalık hemşire liderliğindeki fiziksel aktivite programına (12 hafta, haftada 5 gün, 40 dakika tempolu grup yürüyüşü) katılan orta derecede KVH riski olan katılımcıların düşüncelerini ve deneyimlerini ortaya çıkarmaktır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Yöntem: Bu çalışmada tematik analiz yaklaşımına dayalı, tanımlayıcı nitel bir tasarım kullanılmıştır. Bu araştırmanın katılımcıları, araştırmacıların daha önce hemşire liderliğinde gerçekleştirilen fiziksel aktivite programına katılan 40 yaş üzeri 9 bireyden oluşmaktadır. Veriler, beş soruluk yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak bireysel görüşmelerle toplanmıştır.
BULGULAR: Bulgular: Bu çalışmada, “deneyimler,” “engeller,” “hedefler,” ve “metaforlar” olmak üzere 4 tema ve “fiziksel deneyimler ve katkılar, psikolojik deneyimler, sosyal deneyimler” alt temaları belirlenmiştir. Bireyler kalp hastalığı riski ile yaşamayı genellikle bozuk motor, saat ve makineye benzetmişlerdir.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Sonuç: KVH riski orta düzeyde olan bireylerin hem kardiyovasküler hem de psikososyal sağlığını iyileştirmek için grupla birlikte gerçekleştirilen çeşitli FA programları denenebilir. Toplumda yaşayan bireylerin hem kalp sağlıklarını korumak ve geliştirmek hem de psikososyal sağlıklarını geliştirmek amacıyla güncel rehberlerin önerileri doğrultusunda farklı fiziksel aktivitelere teşvik edilmeli ve bu aktivitelerin etkisini kapsayan girişimsel araştırmalar yapılmalıdır.
Copyright © 2025 Turkish Journal of Cardiovascular Nursing