Contrast-induced nephropathy is a frequent complication of coronary diagnostic and interventional procedures, and is associated with significantly unfavorable outcomes, including major cardiovascular events, prolonged hospitalization, high costs and early death. For prevention of contrast-induced nephropathy, identifying high risk patients, withdrawal of potentially nephrotoxic drugs 24 hours before contrast administration, adequate intravenous hydration, reduction of contrast amount used and administration of the low-osmolality media in high risk patients, pharmacologic strategies and haemodialysis and haemofiltration in very high risk patients are recommended. In this paper, a case with contrast-induced nephropathy due to coronary angiography and nursing interventions are provided.
Keywords: Coronary angiography, contrast induced nephropathy, nursing.Koroner arter hastalıklarının tanı ve tedavisinde kullanılan girişimler esnasında sık görülen bir komplikasyon olan kontrast madde nefropatisi (KMN) hastanın mortalite ve morbiditesini, hastanede kalış süresini ve maliyetini arttırır. Kontrast madde nefropatisini önlemede yüksek riskli hastaların belirlenmesi, kontrast madde kullanımından 24 saat önce nefrotoksik ajanların kesilmesi, yeterli hidrasyonun sağlanması, yüksek riskli hastalarda kontrast madde miktarının azaltılması ve izoozmolar kontrast madde kullanımı, farmakolojik stratejiler ve çok yüksek riskli hastalarda hemodiyaliz ve hemofiltrasyon önerilmektedir. Bu yazıda koroner anjiyografi (KAG) sonrası KMN gelişen bir olgu ve hemşirelik yaklaşımlarına yer verilmiştir.
Anahtar Kelimeler: Koroner anjiyografi, kontrast madde nefropatisi, hemşirelik.Copyright © 2025 Turkish Journal of Cardiovascular Nursing