EISSN 2149-4975
pdf
How Important Is Acupressure Application in Balancing Heart Rate and Blood Pressure in the Treatment of Atrial Fibrillation? Randomized Controlled Study [Turk J Card Nur]
Turk J Card Nur. Ahead of Print: KVHD-96658 | DOI: 10.5543/khd.2024.96658

How Important Is Acupressure Application in Balancing Heart Rate and Blood Pressure in the Treatment of Atrial Fibrillation? Randomized Controlled Study

Ayşe Soylu1, Medet Korkmaz2
1Kahramanmaraş Sütçü İmam University, Vocational School of Health Services, Kahramanmaras, Türkiye
2Internal Medicine Nursing, İnönü University, Faculty of Nursing, Malatya, Türkiye

Objective: Atrial fibrillation is a cause of serious morbidity and mortality due to its complications such as high heart rate, risk of embolism and arrhythmia. This study aimed to determine the effect of acupressure on blood pressure and heart rate in patients diagnosed with chronic atrial fibrillation.
Methods: The randomized, placebo-controlled experimental study was conducted with a total of 69 people in 3 groups of 23 people determined by power analysis. The research was carried out between 20.02.2018 - 20.07.2018. No procedures were applied to the control group before or after the measurements. In the placebo group, no pressure was applied to any point of the wrist with the acupressure wristband placed in a loose and inverted position on the Shenmen points (HT7). Acupressure wristband were placed on both arms in the correct position to put pressure on the Shenmen (HT7) point of the patients in the intervention group and acupressure was applied. Acupressure was applied twice on the same day, at 09.00 and 15.00.
Results: In the comparison between groups, no significant difference was detected in blood pressure and heart rate after acupressure application in the experimental group (p>0.05).
Conclusion: Acupressure applied to patients with chronic AF has no effect on blood pressure and heart rate. It may be recommended to conduct different studies in larger groups.

Keywords: ; Acupressure, atrial fibrillation, blood pressure, heart rate

Atriyal Fibrilasyon Tedavisinde Kalp Hızı ve Kan Basıncının Dengelenmesinde Akupresür Uygulaması Ne Kadar Önemli? Randomize Kontrollü Çalışma

Ayşe Soylu1, Medet Korkmaz2
1Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Kahramanmaraş, Türkiye
2İç Hastalıkları Hemşireliği, İnönü Üniversitesi, Hemşirelik Fakültesi, Malatya, Türkiye

Amaç: Atriyal fibrilasyon yüksek kalp hızı, emboli riski ve aritmi gibi komplikasyonları nedeniyle ciddi morbidite ve mortalite nedenidir. Bu çalışmada kronik atriyal fibrilasyon tanısı alan hastalarda akupresürün kan basıncı ve kalp hızı üzerine etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır.
Yöntem: Randomize, plasebo kontrollü deneysel çalışma, güç analizi ile belirlenen 23 kişilik 3 grupta toplam 69 kişi ile gerçekleştirildi. Araştırma 20.02.2018 – 20.07.2018 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Kontrol grubuna ölçümlerden önce ve sonra herhangi bir işlem yapılmadı. Plasebo grubunda ise Shenmen noktalarına (HT7) gevşek ve ters pozisyonda yerleştirilen akupresür bilekliği ile bileğin herhangi bir noktasına baskı uygulanmadı. Müdahale grubundaki hastaların Shenmen (HT7) noktasına baskı yapacak şekilde her iki kola doğru pozisyonda akupresür bilekliği yerleştirildi ve akupresür uygulandı. Akupresür aynı gün saat 09.00 ve 15.00 olmak üzere iki kez uygulandı.
Bulgular: Gruplar arası karşılaştırmada deney grubunda akupresür uygulaması sonrası kan basıncı ve kalp atım hızında anlamlı farklılık saptanmadı (p>0,05).
Sonuç: Kronik AF'li hastalara uygulanan akupresürün kan basıncı ve kalp hızı üzerine etkisi yoktur. Daha büyük gruplarda farklı çalışmaların yapılması önerilebilir.

Anahtar Kelimeler: Akpresür, atriyal fibrilasyon, kan basıncı, kalp hızı

Corresponding Author: Ayşe Soylu
Manuscript Language: English
×
APA
NLM
AMA
MLA
Chicago
Copied!
CITE
Quick Search

Copyright © 2024 Turkish Journal of Cardiovascular Nursing



Kare Publishing is a subsidiary of Kare Media.