E-ISSN 2149-4975
pdf
Hipertansiyonu Olan Bireylerde Kronik Bakım Modeli Temelli Eğitimin Hastalık Yönetimine Etkisi [Turk J Card Nur]
Turk J Card Nur. 2022; 13(31): 74-84 | DOI: 10.5543/khd.2022.214061

Hipertansiyonu Olan Bireylerde Kronik Bakım Modeli Temelli Eğitimin Hastalık Yönetimine Etkisi

Gülbin Konakçı1, Hüseyin Töz2, Asiye Akyol3
1İç Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı, İzmir Demokrasi Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, İzmir, Türkiye
2İç Hastalıkları Nefroloji Anabilim Dalı, Tıp Fakültesi, Ege Üniversitesi, İzmir, Türkiye
3İç Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı, Ege Üniversitesi, Hemşirelik Fakültesi, İzmir, Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: Amaç: Bu araştırma, hipertansiyonu olan hastalarda kronik hastalık modelini temel alan planlı bir eğitim programının hipertansiyon yönetimine etkisini incelemek amacıyla planlanmıştır. Kronik bakım modeli, kronik hastalık bakımını organize etmek ve iyileştirmek için hasta öz bakımını, bakım vericiler ve sistem düzeyinde müdahaleleri içeren proaktif, planlı bir yaklaşıma dayalı olarak yapılandırılmış bir modeldir. Kronik bakım modeli uygulamasının bakım ve tedavi sonuçları üzerindeki etkilerini değerlendirmek için çeşitli araçlar geliştirilmiştir. Bunlardan biri olan Kronik Hastalık Bakımının Hasta Değerlendirmesi anketi, hastalara verilen bakımın değerlendirmek için kullanılan bir araçtır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Yöntem: Çalışma, eşleştirilmiş gruplarda kontrollü yarı deneysel desende ileriye dönük bir çalışma olarak planlanmıştır. Sosyodemografik özellikler açısından eşleştirilen 15 girişim ve 15 kontrol grubu hasta olmak üzere toplam 30 hastanın 6 ay boyunca izlemi yapılmıştır.
Girişim grubu, modelin bileşenleri doğrultusunda profesyonel bir ekip tarafından eğitilmiş ve izlenmiştir. Yaşam kalitesi ölçeği, hipertansiyon bilgi düzeyi soruları ve kronik bakım hasta değerlendirme ölçeği her iki gruba da başlangıçta ve çalışmanın altıncı ayında uygulanmıştır.

BULGULAR: Bulgular: Girişim grubunda yaşam kalitesinde iyileşme, metabolik değerlerde iyileşme, bilgi düzeylerinde artış, kronik bakım yönetiminden memnuniyette olumlu yönde gelişmeler gözlenmiş ve hipertansiyonun uç organ hasarını kolaylaştıran ek komorbidite saptanmamıştır.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Sonuç: Kronik bakım modeli ile gerçekleştirilen planlı eğitimin hipertansiyonu olan hastaların metabolik belirtilerini ve yaşam kalitelerini iyileştirmede etkili olduğu belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, kronik bakım modeli, hipertansiyon

The Effect of Educational Intervention Based on Chronic Care Model on the Management of Hypertension

Gülbin Konakçı1, Hüseyin Töz2, Asiye Akyol3
1Department of Internal Medicine Nursing, Izmir Demokrasi University, Faculty of Health Sciences, Izmir, Turkey
2Department of Nephrology of İnternal Disease Medicine, Faculty of Medicine, Ege University, Izmir, Turkey
3Department of Internal Medicine Nursing, Ege University, Faculty of Nursing, Izmir, Turkey

INTRODUCTION: Objective: This study was conducted to examine the effect of planned educational intervention based on the chronic care model on the management of patients with hypertension. The chronic care model is a framework for organizing and improving chronic illness
care, based on a proactive, planned approach that incorporates patient self-care, provider, and system-level interventions. Several instruments have been developed to evaluate the effects of chronic care model implementation on care and treatment outcomes. The Patient Assessment of Chronic Illness Care questionnaire is used in the instrument to evaluate the delivery of care for patients.


METHODS: Methods: The study was performed as a prospective study conducted with a controlled semiexperimental pattern in matched groups. Totally 30 patients including 15 intervention and 15 control group patients matched in terms of socio-demographic features were monitored for 6 months. The intervention group was trained and monitored by a professional team in line with the components of the model. Life quality scale, hypertension information questions, and chronic care assessment scale were applied to both groups at the beginning and in the sixth month of the study.
RESULTS: Results: In the intervention group, positive developments were observed such as improved life quality, improvement in metabolic values, increase in knowledge levels, and satisfaction with chronic care management, and additional comorbidity, which facilitates the end-organ
damage of hypertension, was not detected.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Conclusions: It was determined that the educational intervention conducted through chronic care model turned out to be influential in terms of improving the metabolic signs and quality of life of patients with hypertension.

Keywords: Nursing, chronic care model, hypertension

Gülbin Konakçı, Hüseyin Töz, Asiye Akyol. The Effect of Educational Intervention Based on Chronic Care Model on the Management of Hypertension. Turk J Card Nur. 2022; 13(31): 74-84

Sorumlu Yazar: Gülbin Konakçı
Makale Dili: Türkçe
Hızlı Arama

Copyright © 2024 Kardiyovasküler Hemşirelik Dergisi