E-ISSN 2149-4975
Kardiyovasküler Hemşirelik Dergisi - Turk J Card Nur: 0 (0)
Cilt: 0  Sayı: 0 - 0
1.
Covid-19 Süreci; Kardiyovasküler Sendromlar ve Hemşirelik Bakımı
Covid-19 Process; Cardiovascular Syndromes and Nursing Care
Mehtap Tan, Yasemin ÇIRACI YAŞAR, İdris Yıldız
Sayfa 0
Covid-19 Aralık 2019’da Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkışından kısa süre sonra tüm dünyada salgına neden olmuş ve günlük yaşamda sarsıcı bir etki yaratmıştır. İnsan vücuduna girdiği andan itibaren henüz bilinmeyen etkilerinin de bulunması ile birlikte oldukça ciddi hasarlara neden olan virüs nedeniyle her gün binlerce vaka hastanelerde tedavi altına alınmaktadır. Bu nedenle hastaların hızlı tanılanması, tedavi ve bakımı virüsün olası zararlarını önlemek adına oldukça önemlidir. Bu zararlardan biri de virüsün kardiyovasküler fonksiyonlar üzerindeki etkileri ve bu nedenle yükselen mortalite ve morbidite oranlarıdır. Derlememizin amacı, Covid-19 ile ilişkili kardiyovasküler sendromları tanımlamak ve hemşirelere rehberlik edebilmek amacıyla uygulanabilecek hemşirelik girişimleri hakkında literatür bilgisi sağlamaktır.
Covid-19 caused a pandemic all over the world, shortly after its appearance in Wuhan, China in December 2019, and had a shocking effect on daily life. Thousands of cases are treated in hospitals every day due to the virus, which causes quite serious damage with its yet unknown effects from the moment it enters the human body. For this reason, rapid diagnosis, treatment and care of patients are very important in order to prevent possible damages of the virus. One of these harms is the effects of the virus on cardiovascular functions and therefore the increased mortality and morbidity rates. The purpose of our review is to provide literature information on nursing interventions that can be applied to identify cardiovascular syndromes associated with Covid-19 and to guide nurses.

2.
Ekstrakorporeal Membran Oksijenasyonu ve Hemşirelik Bakımı
Extracorporeal Membrane Oxygenation and Nursing Care
Hafize Savaş, Zeliha Özdemir Köken, Sevilay Şenol Çelik
Sayfa 0
Dünyada ve Türkiye’de ekstrakorporeal membran oksijenizasyonu uygulama sıklığının ve uygulama sonrası taburculuk oranlarının giderek artması, ekstrakorporeal membran oksijenizasyonu uygulanan hastaların özellikli bakımına dikkat çekmektedir. Ekstrakorporeal membran oksijenizasyonu uygulanan hastalar multidisipliner bir ekip tarafından verilen özel bir bakım gerektirmektedir. Hemşireler bu ekip içerisinde, hem yoğun bakım üniteleri ve kliniklerdeki bakımın hem de taburculuk sonrası sürecin yönetiminde önemli sorumluluklar üstlenmektedir. Bu makalede ekstrakorporeal membran oksijenizasyonu uygulamasının temel özellikleri ve ekstrakorporeal membran oksijenizasyonu uygulanan hastanın hemşirelik bakımı güncel literatür doğrultusunda tartışılmıştır
Extracorporeal membrane oxygenation (ECMO) application and post-ECMO discharge rates increase in the world and Turkey. Therefore, the specialized care of ECMO patients is an increasingly important issue. ECMO patients need specialized care delivered by a multidisciplinary team. Nurses play a vital role in both care in intensive care units/clinics and post-discharge process management. This study focuses on the current literature to discuss the main characteristics of ECMO and the nursing care provided to ECMO patients.

3.
Erişkinlerde Konjenital Kalp Hastalıkları ve Hemşirelik Bakımı
Congenital Heart Disease and Nursing Care in Adults
Cansu Polat, Nuray Enç
Sayfa 0
Konjenital kalp hastalıkları 1000 canlı doğumda 8 bebekte görülür. Günümüzde gelişen operasyon teknikleri, postoperatif bakım ve medikal tedaviler sayesinde konjenital kalp hastalıklı çocukların büyük bir bölümü erişkin döneme ulaşabilmektedir. Konjenital kalp hastalığı olan erişkinlerin bakımında hemşirelerin hastalığın altta yatan nedenlerini, klinik belirti ve bulgularını, mevcut defektin potansiyel etkilerini ve hastanın yaşam şekli üzerindeki etkilerini bilmeleri hastaya verilecek olan bakımın planlanması ve değerlendirilmesinde önemlidir. Bu derlemede erişkinlerde konjenital kalp hastalıklarının patofizyolojisi, klinik bulguları, tanı/tedavi yöntemleri ve hemşirelik tanıları Kuzey Amerika Hemşirelik Tanıları Birliği-(North American Nursing Diagnosis Association-NANDA), Hemşirelik Girişimleri Sınıflaması (Nursing İntervention Classification-NIC),Hemşirelik Sonuçları Sınıflaması (Nursing Outcomes Classification-NOC) taksonomik yapıları ile ele alınmıştır.
Congenital heart disease occurs in 8 infants per 1000 live births. Nowadays a large portion of children with congenital heart disease can reach in adulthood due to developing operative techniques, postoperative care and medical treatment. In care of adults with congenital disease; the causes of disease, clinical symptos and signs, existing defect potential impacts and the impact of patient’s life style are known by nurses is important for planning and evaluating the care which is implemented to the patient. In this review, in adults pathophysiology of congenital heart disease, clinical manifestations, diagnosis / treatment and nursing diagnosis North American Nursing Diagnosis Association-(North American Nursing Diagnosis Association-NANDA), Nursing Interventions Classification (Nursing Intervention Classification NIC), Nursing Results Classification (Nursing Outcomes Classification-NOC) is dealt with taxonomic structures.

Hızlı Arama

Copyright © 2024 Kardiyovasküler Hemşirelik Dergisi