E-ISSN 2149-4975
Turkish Journal of Cardiovascular Nursing
Üniversite Öğrencilerinde Metabolik Sendrom Riski, Fiziksel Aktivite, Uyku Kalitesi ve Yorgunluk Arasındaki İlişki [Turk J Card Nur]
Turk J Card Nur. 2022; 13(30): 9-13 | DOI: 10.5543/khd.2022.210905

Üniversite Öğrencilerinde Metabolik Sendrom Riski, Fiziksel Aktivite, Uyku Kalitesi ve Yorgunluk Arasındaki İlişki

Mesut Arslan, Emine Büşra Aydın
Fizyoterapi Bölümü, Gümüşhane Üniversitesi, Gümüşhane, Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: Amaç: Metabolik sendromdan korunmak için düzenli fiziksel aktivite, sağlıklı beslenme, düzenli
uyku ve sigarayı bırakma gibi sağlıklı yaşam davranışları önemli bir yere sahiptir. Bu çalışma
üniversite öğrencilerinde Metabolik Sendrom Riski, Fiziksel Aktivite, Uyku Kalitesi ve Yorgunluk
arasındaki ilişkinin araştırılması amacıyla planlandı.


YÖNTEM ve GEREÇLER: Yöntem: Bu araştırma, Türkiye’de bir Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu’nda öğrenim gören ve araştırmaya gönüllü olarak katılan 319 öğrenci (219 kadın, 100 erkek) ile yürütüldü. Veriler
“Demografik Bilgi Formu,” “Metabolik Sendrom Araştırma Formu,” “Pitsburg Uyku Kalitesi Ölçeği,” “Yorgunluk Şiddet Ölçeği” ve “Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketinden (Kısa)” oluşan bir değerlendirme formu ile toplandı. İstatistiksel analizler NCSS (Number Cruncher Statistical System) 2007 Statistical Software (Utah, USA) paket programı ile yapıldı.
BULGULAR: Bulgular: Çalışmaya 100 erkek (31,35%) ve 219 kadın (68,65%) olmak üzere 319 kişi katıldı. Katılımcıların yaş ortalaması 20,80 ± 2,24 idi. MSAF değerleri ile PUKİ değerleri arasında pozitif yönde istatistiksel olarak anlamlı korelasyon gözlenmiştir (r = 0,250, P =,0001). MSAF değerleri ile IPAQ değerleri arasında negatif yönde istatistiksel olarak anlamlı korelasyon gözlenmiştir (r = −0,175, P =,002). MSAF değerleri ile Yorgunluk değerleri arasında pozitif yönde istatistiksel olarak anlamlı korelasyon gözlenmiştir (r = 0,485 p = 0,0001). IPAQ değerleri ile PUKİ değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı korelasyon gözlenmemiştir (r = −0,058 P =,303). IPAQ değerleri ile Yorgunluk değerleri arasında negatif yönde istatistiksel olarak anlamlı korelasyon gözlenmiştir (r = −0,137, P =,014).
TARTIŞMA ve SONUÇ: Sonuç: Metabolik sendromun günümüzde mevcut yaşam tarzı nedeniyle yaygınlaştığı bilinmektedir. Literatür desteğiyle metabolik sendromu önlemeye yönelik fiziksel aktivite, uyku kalitesi ve yorgunluğun ne kadar ilişkili ve halk sağlığı için büyük öneme sahip olduğu belirtilmektedir. Bu nedenle metabolik sendromu önlemeye yönelik fiziksel aktivite, uyku kalitesi ve yorgunluk bilincinin tüm topluma kazandırılması gerektiğini düşünüyoruz.

Anahtar Kelimeler: Metabolik sendrom, fiziksel aktivite, uyku kalitesi, yorgunluk, sağlıklı yaşam

The Relationship Between Metabolic Syndrome Risk, Physical Activity, Sleep Quality, and Fatigue in University Students

Mesut Arslan, Emine Büşra Aydın
Department of Physiotherapy, Gümüşhane University, Gümüşhane, Turkey

INTRODUCTION: Objective: Healthy life behaviors such as regular physical activity, healthy nutrition, regular sleep, and smoking cessation play an important role in protecting against metabolic syndrome. This study was planned to investigate the relationship between metabolic syndrome risk, physical activity, sleep quality, and fatigue among university students.


METHODS: Methods: This research was conducted in Health Services Vocational School studying in Turkey. The study sample consisted of 319 students who complied with the criteria of inclusion for the study. The data were collected using the “Demographic Information Form,” “Metabolic Syndrome Research Form (MSAF),” “Pitsburg Sleep Quality Scale (PSQI),” “Fatigue Severity Scale,” and “International Physical Activity Questionnaire (Short).” Statistical analyses were performed with NCSS (Number Cruncher Statistical System) 2007 Statistical Software (Utah, USA) package program.
RESULTS: Results: In total, 319 people, including 100 men (31.35%) and 219 women (68.65%), participated in the study. The mean age of the participants was 20.80 ± 2.24. A statistically significant positive correlation was observed between MMSAF values and PSQI values (r = 0.250, P =.0001). A statistically significant negative correlation was observed between MSAF values and IPAQ values (r = −0.175, P =.002). A statistically significant positive correlation was observed between MSAF values and fatigue values (r = 0.485, P =.0001). No statistically significant correlation was observed between IPAQ values and PSQI values (r = −0.058, P =.303). A statistically significant negative correlation was observed between IPAQ values and fatigue values (r = −0.137, P =.014).
DISCUSSION AND CONCLUSION: Conclusion: It is known that metabolic syndrome has become widespread due to the current lifestyle. With the support of the literature, it is stated that physical activity, sleep quality, and fatigue to prevent metabolic syndrome are related and of great importance for public health. For this reason, we think that physical activity, sleep quality, and fatigue awareness should be brought to the whole society to prevent metabolic syndrome.

Keywords: Metabolic syndrome, physical activity, sleep quality, fatigue, healthy lifestyle

Mesut Arslan, Emine Büşra Aydın. The Relationship Between Metabolic Syndrome Risk, Physical Activity, Sleep Quality, and Fatigue in University Students. Turk J Card Nur. 2022; 13(30): 9-13

Sorumlu Yazar: Emine Büşra Aydın
Makale Dili: Türkçe
Hızlı Arama

Copyright © 2024 Kardiyovasküler Hemşirelik Dergisi