Objective: This article was written to describe the risk factors of delirium, the scales used in the diagnosis of delirium, and the interventions to prevent delirium in patients after open heart surgery.
Methods: The article is review.
Results: Delirium is an acute confusional state characterized by loss of orientation, impaired attention and memory. It is known that delirium occurs for many different reasons and is reversible. In a systematic review of delirium after cardiac surgery, the incidence of delirium
is between 3% and 70%. There are preoperative, intraoperative and postoperative risk factors that cause to emergence of delirium in open heart surgery. After open heart surgery, patients should be routinely diagnosed for delirium with a valid and reliable delirium assessment tool at every shift change in the intensive care unit. And in the intensive care unit, a relationship of trust should be established with patients, effective communication techniques should be used, environmental arrangements should be made for the orientation of the patients, such as the use of clock and calendar. In the early postoperative period, patients should be active with mobilization, patients should be evaluated for pain and convenient pain management should be applied when the patient has pain. It is also important that patients continue to sleep at night in that time.
Conclusion: It is recommended that these multi-component interventions should be implemented in the prevention of delirium.
Amaç: Bu makale açık kalp cerrahisi sonrası hastalarda deliryum risk faktörlerini, deliryumun tanılanmasında kullanılan ölçekleri ve deliryumu önlemeye yönelik girişimleri tanımlamak amacıyla yazılmıştır.
Yöntem: Derleme makalesi olarak yazılmıştır.
Bulgular: Deliryum; oryantasyon kaybı, dikkat ve belleğin bozulmasıyla karakterize akut konfüzyonel bir durumdur. Deliryumun pek çok farklı nedene bağlı ortaya çıktığı ve geri dönüşümlü olduğu bilinmektedir. Kalp cerrahisi sonrası deliryum insidansına yönelik yapılan sistematik incelemede de %3 ile %70 oranında olduğu görülmektedir. Açık kalp cerrahisinde deliryumun gelişimine etki eden ameliyat öncesi, sırası ve sonrası risk faktörleri bulunmaktadır. Açık kalp cerrahisi sonrası hastalar yoğun bakım ünitesinde deliryum açısından rutin olarak geçerli ve güvenilir bir deliryum değerlendirme aracı ile her nöbet değişiminde tanılanmalıdır. Yoğun bakım ünitesinde, hastalarla güven ilişkisi kurulmalı, etkili iletişim teknikleri kullanılmalı,saat ve takvim kullanımı gibi hastaların oryantasyonu için çevre düzenlemesi yapılmalıdır. Hastaların ameliyat sonrası erken dönemde mobilizasyon ile aktivitesi sağlanmalı, hastaların ağrısı olup olmadığı değerlendirilmeli ve ağrı varlığında uygun ağrı tedavisi uygulanmalıdır. Hastaların bu süreçte gece uykusunu sürdürmesi de önemlidir.
Sonuç: Deliryumun önlenmesinde bu çok bileşenli girişim müdahalelerinin uygulanması önerilmektedir.
Copyright © 2025 Turkish Journal of Cardiovascular Nursing