EISSN 2149-4975
Turkish Journal of Cardiovascular Nursing
pdf
Bibliometric Analysis of Nursing Studies on Identifying and Reducing Cardiovascular Disease Risk [Turk J Card Nur]
Turk J Card Nur. Ahead of Print: KVHD-99267 | DOI: 10.5543/khd.2024.99267

Bibliometric Analysis of Nursing Studies on Identifying and Reducing Cardiovascular Disease Risk

Ayşe Dağıstan Akgöz1, Sude Gençtürk Eroğlu2, Sebahat Gözüm1
1Faculty of Nursing, Akdeniz University, Antalya, Türkiye
2Department of Pediatric Intensive Care, Antalya Training and Research Hospital, Antalya, Türkiye

Objective: This bibliometric analysis was conducted to determine and visualize the trends of studies carried out to determine and reduce the risk of cardiovascular disease (CVD) in nursing in the ten years of 2014-2024.
Methods: Data were collected from the "Web of Science Core Collection" database in March-April 2024, and analysis was carried out using the VOSviewer program. The study evaluated the number of published articles over the years, along with author, country, and institution analysis, citation analysis, collaboration analysis, journal and author co-citation analysis, and keyword analysis.
Results: 849 authors from 42 countries and 369 institutions contributed to 178 studies published in 113 different journals between 2014 and 2024 in the field of nursing aimed at determining and reducing the risk of cardiovascular disease. "Journal of Cardiovascular Nursing" was the journal in which most articles were published, and "American Journal of Public Health" was the most cited journal. The first three countries that support published articles are the United States, the Netherlands, and Australia. The five most used keywords in published studies were determined as "cardiovascular disease," "risk assessment," "prevention," "nursing," and "hypertension."
Conclusion: This bibliometric analysis reveals that interest in studies on determining and reducing the risk of cardiovascular disease in the field of nursing has increased in recent years. Meta-analyses and systematic reviews are the primary sources. The importance of risk factors is emphasized, and it is suggested that more citations should be made to nursing journals in studies in this field. Additionally, the analysis revealed that developed countries with high disease burdens are leading the field.

Keywords: Bibliometrics, nursing, cardiovascular disease, CVD risk, data visualization

Kardiyovasküler Hastalık Riskini Belirleme ve Azaltmaya Yönelik Hemşirelik Alanında Yapılan Çalışmaların Bibliyometrik Analizi

Ayşe Dağıstan Akgöz1, Sude Gençtürk Eroğlu2, Sebahat Gözüm1
1Hemşirelik Fakültesi, Akdeniz Üniversitesi, Antalya, Türkiye
2Çocuk Yoğun Bakım Bölümü, Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Antalya, Türkiye

Amaç: Bu bibliyometrik analiz 2014-2024 yıllarını kapsayan 10 yıllık zaman diliminde hemşirelik alanında kardiyovasküler hastalık (KVH) riskini belirleme ve azaltmaya yönelik yapılan çalışmaların eğilimlerinin belirlenmesi ve görselleştirilmesi amacıyla yapılmıştır.
Yöntem: Veriler, Mart-Nisan 2024 tarihleri arasında "Web of Science Core Collection" veri tabanından toplanarak ve VOSviewer programı kullanılarak analiz edilmiştir. Yayınlanan makale sayılarının yıllara göre değişimi, yazar, ülke ve kurum analizi, atıf analizi, ülke, kurum ve yazar işbirliği analizi, dergi ve yazar ortak atıf analizi, anahtar kelime analizi değerlendirilmiştir.
Bulgular: Kardiyovasküler hastalık riskini belirleme ve azaltmaya yönelik hemşirelik alanında, 2014-2024 yılları arasında 113 farklı dergide yayımlanan 178 çalışmaya 42 ülke ve 369 kurumdan 849 yazar katkı vermiştir. “Journal of Cardiovascular Nursing” konuyla ilgili en fazla makalenin yayımlandığı, “American Journal of Public Health” ise en fazla atıfta bulunulan dergi olarak tespit edilmiştir. Yayımlanan çalışmaları en fazla destekleyen ilk 3 ülke, Amerika Birleşik Devletleri, Hollanda ve Avustralya’dır. Yayımlanan çalışmalarda en fazla kullanılan ilk beş anahtar kelime “cardiovascular disease” “risk assessment”, “prevention”, “nursing”, ve “hypertension” olarak belirlenmiştir.
Sonuç: Bu bibliyometrik analiz, hemşirelik alanında kardiyovasküler hastalık riskinin belirlenmesi ve azaltılmasına yönelik çalışmaları olan ilginin son yıllarda arttığını ortaya koymaktadır. Meta-analizler ve sistematik incelemeler bu alandaki birincil kaynaklardır. Risk faktörlerinin önemi vurgulanmakta ve bu alanda yapılan çalışmalarda hemşirelik dergilerine daha fazla atıf yapılması önerilmektedir. Ayrıca analiz, hastalık yükünün yüksek olduğu gelişmiş ülkelerin bu alanda lider konumda olduğunu göstermiştir.

Anahtar Kelimeler: Bibliyometri, hemşirelik, kardiyovasküler hastalıklar, KVH risk, veri görselleştirme

Corresponding Author: Ayşe Dağıstan Akgöz
Manuscript Language: Turkish
×
APA
NLM
AMA
MLA
Chicago
Copied!
CITE
Quick Search

Copyright © 2024 Turkish Journal of Cardiovascular Nursing



Kare Publishing is a subsidiary of Kare Media.