Amaç: Çalışmanın amacı, kronik kalp yetmezliği olan hastalarda diyete uyum ile öz bakım davranışları ve yaşam doyumu arasındaki ilişkinin incelenmesidir.
Yöntem: Tanımlayıcı, ilişkisel ve kesitsel tipte olan bu çalışma, Aralık 2022-Mayıs 2023 tarihleri arasında Türkiye'nin güneydoğusunda yer alan Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde kalp yetmezliği tanısı almış 178 hastanın katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Diyet Uyum Ölçeği, Avrupa Kalp Yetmezliği Kendine Bakım Davranışı Ölçeği, Yaşam Doyumu Ölçeği ve Hasta Bilgi Formu aracılığıyla toplanmıştır.
Bulgular: Araştırmada hastaların diyete uyum açısından yarar ve engel algısı alt ölçek puanları sırasıyla 23.51 ± 4.80 ve 15.48 ± 4.12 olarak belirlendi. Hastaların öz bakım davranışı puan ortalamaları 37.76 ± 7.32, yaşam doyum puan ortalamaları 16.46 ± 6.52 olarak belirlenmiştir. Araştırmada hastaların diyete uyum engel algısı alt ölçeği ile öz bakım davranışı ve yaşam doyumu arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur (P < 0.05). Son olarak hastaların öz bakım davranışı ile yaşam doyumu puanları arasında pozitif yönde anlamlı ilişki belirlenmiştir (P < 0.05).
Sonuç: Hastaların diyete uyum fayda davranışlarını daha fazla, engelleyici davranışları ise daha az benimsedikleri ve diyet tedavisine uyum sağladıkları belirlenmiştir. Öz bakım davranışlarının yetersiz olduğu, yaşam doyumlarının orta düzeyde olduğu görülmüştür. Hastalarda öz bakım davranışları ve diyete uyum arttıkça yaşam doyumlarının da arttığı belirlenmiştir.
Objective: This study aimed to analyze the relationship between dietary compliance, self-care behaviors, and life satisfaction in patients with chronic heart failure.
Method: This descriptive, relational, and cross-sectional study was conducted between December 2022 and May 2023 in Siirt Training and Research Hospital, located in southeastern Türkiye, with the participation of 178 patients diagnosed with heart failure. The study data were collected through the Beliefs About Dietary Compliance Scale, the European Heart Failure Self-care Behavior Scale, the Life Satisfaction Scale, and a Patient Information Form.
Results: The benefit and barrier perception subscale scores of the patients regarding dietary compliance were 23.51 ± 4.80 and 15.48 ± 4.12, respectively. The patients’ self-care behavior mean score was 37.76 ± 7.32, while their life satisfaction mean score was 16.46 ± 6.52. A negative and significant relationship was determined between the patients’ dietary compliance barrier perception subscale and their self-care behavior and life satisfaction mean scores (P < 0.05). Additionally, a positive and significant correlation was found between the patients’ self-care behavior and life satisfaction mean scores (P < 0.05).
Conclusion: It was determined that the patients adopted dietary compliance benefit behaviors more and barrier behaviors less, indicating compliance with dietary treatment. It was observed that their self-care behaviors were inadequate, while their life satisfaction was at a moderate level. Furthermore, it was determined that as self-care behaviors and dietary compliance increased in patients, their life satisfaction also increased.
Copyright © 2024 Kardiyovasküler Hemşirelik Dergisi