E-ISSN 2149-4975
pdf
Miyokard İnfarktüsü Geçiren Bireylerde Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları ve Metabolik Kontrol [Turk J Card Nur]
Turk J Card Nur. Baskıdaki Makaleler: KVHD-09327 | DOI: 10.5543/khd.2024.09327

Miyokard İnfarktüsü Geçiren Bireylerde Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları ve Metabolik Kontrol

Derya Akça Doğan1, Burcu Dedeoğlu Demir2, Sevda Türen2, Rabia Gülnur Yılmazer Serbes3
1Hemşirelik Bölümü, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Bursa Uludağ Üniversitesi, Bursa, Türkiye
2Hemşirelik Bölümü, Sağlık Bilimleri Fakültesi, İstanbul Arel Üniversitesi, İstanbul, Türkiye
3İlk ve Acil Yardım Programı, İstanbul Okan Üniversitesi, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, İstanbul, Türkiye

Amaç: Bu araştırmanın amacı miyokard infarktüsü (MI) geçiren bireylerde sağlıklı yaşam biçimi davranışları ve metabolik kontrol arasındaki ilişkiyi belirlemektir.

Yöntem: Tanımlayıcı ve kesitsel türde yapılan araştırmanın verileri, katılımcıların sosyodemografik ve klinik özellikleri ile Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği II’yi (SYBDÖ II) içeren anket formu aracılığıyla, yüz-yüze görüşme yöntemi ile Ocak 2023 ve Haziran 2023 arasında toplandı. Araştırmanın örneklemini bir eğitim ve araştırma hastanesinin koroner yoğun bakım ünitesinde tedavi gören MI tanısı almış 251 birey oluşturdu.

Bulgular: Hastaların toplam SYBDÖ II puan ortalaması 120.16±17.61 olarak saptandı. MI geçiren bireylerin sağlıklı yaşam biçimi davranışları ve metabolik bulguları arasında ilişki incelendiğinde; toplam HPLP II puanı ile HbA1c (r=-0.290, P >.0001), açlık kan glikozu (r=-.174, P =.0.006), total kolestrol (r=-0.261, P >.0001), trigliserid (r=-0.216, P >.0001) ve düşük yoğunluklu lipoprotein (r=-0.247, P >.0001) arasında istatistiksel olarak negatif yönde ilişki bulunurken, yüksek yoğunluklu lipoprotein (r=0.375, P >.0001) ile istatistiksel olarak pozitif yönde ilişki olduğu belirlendi.

Sonuç: Bu çalışmada MI geçiren bireylerin sağlıklı yaşam biçimi davranışlarının orta düzeyde olduğu ve metabolik kontrol ile ilişkili olduğu bulundu. Sağlıklı yaşam biçimi davranışlarını benimseyen bireylerin daha iyi metabolik kontrole sahip olduğu görüldü. Bu bulgular, bireylerin sağlıklı yaşam biçimi davranışlarını benimseme konusunda daha fazla destek ve rehberliğe ihtiyaç duyduklarını göstermektedir. Bu bağlamda, sağlık profesyonelleri, MI geçiren bireyleri sağlık sorumluluğu, fiziksel aktivite, beslenme, manevi gelişim, kişilerarası ilişkiler ve stres yönetimi gibi yaşam biçimi değişiklikleri konusunda desteklemelidir.

Anahtar Kelimeler: Kardiyovasküler hastalık, glisemik kontrol, sağlıklı yaşam tarzı, lipid metabolizması, miyokardiyal infarktüs

Healthy Lifestyle Behaviors and Metabolic Control in Individuals with Myocardial Infarction

Derya Akça Doğan1, Burcu Dedeoğlu Demir2, Sevda Türen2, Rabia Gülnur Yılmazer Serbes3
1Department of Nursing, Faculty of Health Sciences, Bursa Uludag University, Bursa, Türkiye
2Department of Nursing, Faculty of Health Sciences, Istanbul Arel University, Istanbul, Türkiye
3First and Emergency Aid Program, Vocational School of Health Services, Istanbul Okan University, Istanbul, Türkiye

Objective: The study aimed to determine the relationship between healthy lifestyle behaviors (HLB) and metabolic control in individuals with myocardial infarction (MI).

Methods: This descriptive and cross-sectional study collected data between January 2023 and June 2023 using a questionnaire. The questionnaire included the sociodemographic and clinical characteristics of the participants and the Health Promoting Lifestyle Profile II (HPLP II). The questionnaire was administered via face-to-face interviews. The study sample consisted of 251 individuals diagnosed with MI who were treated in the coronary intensive care unit of a training and research hospital.

Results: The total mean score of the patients on the HPLP II was 120.16±17.61. When examining the relationship between HLB and metabolic findings of individuals with MI, the total HPLP II score showed a statistically significant negative correlation with HbA1c (r = -0.290, P <.0001), fasting blood glucose (r = -0.174, p =.006), total cholesterol (r = -0.261, P <.0001), triglycerides (r = -0.216, P <.0001), and low-density lipoprotein (r = -0.247, P <.0001), while there was a statistically significant positive correlation with high-density lipoprotein (r = 0.375, P <.0001).

Conclusion: This study found that the HLB of individuals with MI were at a moderate level and were associated with metabolic control. Individuals who adopted HLB had better metabolic control. These findings suggest that individuals need more support and guidance in adopting HLB. In this context, health professionals should support and educate individuals with MI about lifestyle changes such as health responsibility, physical activity, nutrition, spiritual development, interpersonal relationships, and stress management.

Keywords: Cardiovascular disease, glycemic control, healthy lifestyle, lipid metabolism, myocardial infarction



Sorumlu Yazar: Derya Akça Doğan
Makale Dili: İngilizce
Hızlı Arama

Copyright © 2024 Kardiyovasküler Hemşirelik Dergisi