Amaç: Bu çalışma, kalp yetersizliği olan kişilerde hastalık algısının diyet ve ilaç uyumuna olan etkisini belirlemek amacıyla planlandı.
Yöntem: Bu araştırma Çankırı’da bir Devlet Hastanesi’nde tedavi gören 202 kalp yetersizliği olan hasta ile yürütüldü.Veriler 01.04.2022-30.08.2022 tarihleri arasında Sosyodemografik Veri Formu, Kısa Hastalık Algısı Ölçeği ve İlaca ve Diyete Uyum Hakkında İnançlar Ölçeği ile toplandı.
Bulgular: İlaca uyum hakkındaki inançlar ölçeği yarar alt boyut puanları ile bilişsel hastalık temsili ve hastalık algısı puanları arasında negatif güçlü yönlü bir ilişki, engel alt boyut puanları ile hastalık algısı toplam puanları arasında pozitif orta yönlü bir ilişki, diyete uyum hakkındaki inançlar ölçeği yarar alt boyut puanı ile hastalık algısı puanları arasında güçlü negatif yönlü ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur (p<0,05). Ölçekler için Cronbach alpha değerleri Kısa Hastalık Algısıs Ölçeği 0,81, İlaca Uyum Hakkında İnançlar Ölçeği 0,77-0,65, Diyete Uyum Hakkında İnançlar Ölçaği 0,80-0,69 olarak bulundu.
Sonuç: Çalışmamızda kalp yetersizliği hastalarında hastalık algısı arttıkça ilaca uyum yarar algısının ve diyete olan uyum yarar algısının azaldığı bulundu. Kalp yetersizliğinin getirdiği yük nedeniyle olumsuz etkilenen hastalık algısının, iyi bir hemşirelik bakımı ve tecrübesiyle olumlu yönde artırılmasıyla diyet ve ilaç uyumundan daha etkin yararlanılabilir.
Objective: This study was planned to determine the effect of illness perception on diet and medication adherence in individuals with heart failure.
Methods: This research was conducted with 202 patients undergoing treatment for hearth failure at a hospital in Çankırı, Türkiye. Data were collected between 01.04.2022-30.08.2022 with the Sociodemographic Data Form, Brief Illness Perception Scale and Beliefs about Compliance with Medication and Diet Scale.
were collected using a sociodemographic questionnaire, the Brief Illness Perception Scale, the Beliefs about Medication Compliance Scale and Beliefs about Dietary Compliance Scale.
Results: The findings indicated a negative correlation between Beliefs about Medication Compliance Scale benefit scores and cognitive illness representation as well as illness perception scores. Conversely, a positive correlation was identified between Beliefs about Medication Compliance Scale barrier subscale scores and total illness perception scores. Notably, a significant negative correlation emerged between Beliefs about Dietary Compliance Scale benefit subscale scores and illness perception scores (p<0.05). Cronbach's alpha values for the scales were found to be 0.81 for the Brief Illness Perception Scale, 0.77-0.65 for the Beliefs about Compliance with Medication, and 0.80-0.69 for the Beliefs about Compliance with Dietary scale.
Conclusion: In our study, it was found that as the illness perception increased in patients with heart failure, the perception of benefit of drug compliance and the perception of benefit of dietary compliance decreased. By increasing the perception of illness, which is negatively affected by the burden of heart failure, in a positive way with good nursing care and experience, diet and drug compliance can be utilised more effectively.
Copyright © 2025 Kardiyovasküler Hemşirelik Dergisi