E-ISSN 2149-4975
pdf
Yeme İçme Sektöründe Çalışanların Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları ile Kardiyometabolik Riskleri Arasındaki İlişkinin Belirlenmesi [Turk J Card Nur]
Turk J Card Nur. Baskıdaki Makaleler: KVHD-38243 | DOI: 10.5543/khd.2024.38243

Yeme İçme Sektöründe Çalışanların Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları ile Kardiyometabolik Riskleri Arasındaki İlişkinin Belirlenmesi

Zeynep Demirezen Vidinlioğullari, Handan Sezgin
Hemşirelik Bölümü, Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Gazimağusa, Kuzey Kıbrıs

Amaç: Bu araştırmada; yeme içme sektöründe çalışanların sağlıklı yaşam biçimi davranışları ile kardiyometabolik riskleri arasındaki ilişkinin belirlenmesi amaçlanmıştır.
Yöntem: Tanımlayıcı ve korelasyonel tasarımda yapılan araştırmanın evrenini, Gazimağusa’da bulunan 37 işletmeden 324 çalışan birey oluşturmuştur. Örneklem seçimine gidilmemiştir. Çalışma 161 çalışan birey ile tamamlanmıştır. Veriler; Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği II (SYBDÖ-II), Tip 2 Diyabet Risk Testi (T2DRS) ve Framingham Risk Skoru (FRS) ile toplanmıştır. İstatistiksel anlamlılık p<0.05 olarak alınmıştır.
Bulgular: Araştırmaya katılanların; yaş ortalaması 31.27±10.31, %70.81’i erkek, SYBDÖ-II puanı ortalamanın üzerinde, (135.25±23.56), %10.35’inin FRS’u orta-yüksek düzeyde, %14.29’unun T2DRS puanı yüksek düzeydedir. Bireylerin SYBD-II puanları ile FRS ve T2DRS arasında korelasyon bulunamamıştır. Yüksek gelirli, egzersiz yapan ve ailesinde kronik hastalık öyküsü olanların SYBDÖ-II, sigara içenlerin FRS puanı yüksektir (p<0.05). Yaş, medeni durum, sektörde çalışma süresi, egzersiz, kronik hastalık öyküsü diyabet riskini artırmaktadır (p<0.05).
Sonuç: Araştırmaya katılan bireylerin ortalamanın üzerinde sağlıklı yaşam biçimi davranışları sergiledikleri saptanmıştır. Bireylerin yaş ortalamasının düşük olmasına rağmen, %10.35’inin orta ve yüksek 10 yıllık kardiyovasküler hastalık riski, %14.29’unun yüksek düzey tip 2 diyabet riski olduğu belirlenmiştir. Hemşirelerin iş yeri sahipleri ile işbirliği yaparak çalışanların SYBD uyumu, kardiyometabolik risklerinin belirlenmesi, farkındalığın artırılması için danışmanlık yapmaları önerilir.

Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, kardiyovasküler hastalık riski, sağlıklı yaşam biçimi davranışları, tip 2 diyabet riski, yeme içme sektörü

Determining the Relationship Between Healthy Lifestyle Behaviors and Cardiometabolic Risks Among Workers in the Food and Beverage Sector

Zeynep Demirezen Vidinlioğullari, Handan Sezgin
Department of Nursing, Eastern Mediterranean University, Faculty of Health Sciences, Famagusta, Northern Cyprus

Objective: This study aimed to determine the relationship between healthy lifestyle behaviours and cardiometabolic risk in food and beverage industry workers.
Method: The population of the research, which was conducted in a descriptive and correlational design, consisted of 324 employees from 37 companies in Famagusta. No sampling was done. The study was completed with 161 employees. Data were collected using the Healthy Lifestyle Behaviour Scale II (HLBS-II), the Type 2 Diabetes Risk Test (T2DRS) and the Framingham Risk Score (FRS). Statistical significance was set at p<0.05.
Findings: Participants in the research; The average age is 31.27±10.31, 70.81% are male, the HLBS-II score is above the average (135.25±23.56), 10.35% have a moderate-high level of cardiovascular disease risk, and 14.29% have a high level of T2DRS. No correlation was found between SYBD-II scores and FRS, T2DRS. People with high incomes, those who exercise and a family history of chronic diseases have higher HLBS-II scores, and those who smoke have higher FRS scores (p<0.05). Age, marital status, length of time working in the sector, exercise, and chronic disease history increase the risk of diabetes (p<0.05).
Conclusion: The study participants were found to have above-average healthy lifestyle behaviours and although the average age was low, 10.35% had an intermediate or higher 10-year risk of cardiovascular disease and 14.29% had a high risk of type 2 diabetes. It is recommended that nurses, in collaboration with workplace owners, provide counselling to employees on SYBD compliance, cardiometabolic risk assessment and awareness.

Keywords: Nursing, cardiovascular disease risk, healthy lifestyle behaviours, type 2 diabetes risk, food and beverage industry

Sorumlu Yazar: Zeynep Demirezen Vidinlioğullari
Makale Dili: Türkçe
×
APA
NLM
AMA
MLA
Chicago
Kopyalandı!
ATIF KOPYALA
Hızlı Arama

Copyright © 2024 Kardiyovasküler Hemşirelik Dergisi