E-ISSN 2149-4975
Atriyal Fibrilasyon Tedavisinde Kalp Hızı ve Kan Basıncının Dengelenmesinde Akupresür Uygulaması Ne Kadar Önemli? Randomize Kontrollü Çalışma [Turk J Card Nur]
Turk J Card Nur. 2025; 16(39): 21-30 | DOI: 10.5543/khd.2024.96658

Atriyal Fibrilasyon Tedavisinde Kalp Hızı ve Kan Basıncının Dengelenmesinde Akupresür Uygulaması Ne Kadar Önemli? Randomize Kontrollü Çalışma

Ayşe Soylu1, Medet Korkmaz2
1Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Kahramanmaraş, Türkiye
2İç Hastalıkları Hemşireliği, İnönü Üniversitesi, Hemşirelik Fakültesi, Malatya, Türkiye

Amaç: Atriyal fibrilasyon yüksek kalp hızı, emboli riski ve aritmi gibi komplikasyonları nedeniyle ciddi morbidite ve mortalite nedenidir. Bu çalışmada kronik atriyal fibrilasyon tanısı alan hastalarda akupresürün kan basıncı ve kalp hızı üzerine etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır.

Yöntem: Randomize, plasebo kontrollü deneysel çalışma, güç analizi ile belirlenen 23 kişilik 3 grupta toplam 69 kişi ile gerçekleştirildi. Araştırma 20.02.2018 – 20.07.2018 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Kontrol grubuna ölçümlerden önce ve sonra herhangi bir işlem yapılmadı. Plasebo grubunda ise Shenmen noktalarına (HT7) gevşek ve ters pozisyonda yerleştirilen akupresür bilekliği ile bileğin herhangi bir noktasına baskı uygulanmadı. Müdahale grubundaki hastaların Shenmen (HT7) noktasına baskı yapacak şekilde her iki kola doğru pozisyonda akupresür bilekliği yerleştirildi ve akupresür uygulandı. Akupresür aynı gün saat 09.00 ve 15.00 olmak üzere iki kez uygulandı.

Bulgular: Gruplar arası karşılaştırmada deney grubunda akupresür uygulaması sonrası kan basıncı ve kalp atım hızında anlamlı farklılık saptanmadı (P > 0,05).

Sonuç: Kronik AF’li hastalara uygulanan akupresürün kan basıncı ve kalp hızı üzerine etkisi yoktur. Daha büyük gruplarda farklı çalışmaların yapılması önerilebilir.

Anahtar Kelimeler: Akupunktur, atriyal fibrilasyon, kan basıncı, kalp hızı

How Important is Acupressure Application in Balancing Heart Rate and Blood Pressure in the Treatment of Atrial Fibrillation? Randomized Controlled Study

Ayşe Soylu1, Medet Korkmaz2
1Kahramanmaraş Sütçü İmam University, Vocational School of Health Services, Kahramanmaras, Türkiye
2Internal Medicine Nursing, İnönü University, Faculty of Nursing, Malatya, Türkiye

Objective: Atrial fibrillation (AF) is a significant cause of morbidity and mortality due to complications such as elevated heart rate, embolism risk, and arrhythmia. This study aimed to assess the effect of acupressure on blood pressure and heart rate in patients diagnosed with chronic atrial fibrillation.

Methods: This randomized, placebo-controlled experimental study included 69 participants divided into three groups of 23 individuals, determined through power analysis. The research was conducted between February 20, 2018, and July 20, 2018. No interventions were applied to the control group before or after measurements. In the placebo group, an acupressure wristband was loosely placed in an inverted position on the Shenmen points (HT7) of the wrist, with no pressure applied. In the intervention group, acupressure wristbands were correctly positioned on both wrists to apply pressure to the Shenmen (HT7) points, and acupressure was administered. The intervention was conducted twice on the same day, at 9: 00 AM and 3: 00 PM.

Results: Comparison between the groups revealed no significant differences in blood pressure or heart rate following acupressure application in the experimental group (p > 0.05).

Conclusion: Acupressure applied to patients with chronic AF has no measurable effect on blood pressure or heart rate. Further studies involving larger groups are recommended.

Keywords: Acupressure, atrial fibrillation, blood pressure, heart rate

Sorumlu Yazar: Ayşe Soylu
Makale Dili: İngilizce
×
APA
NLM
AMA
MLA
Chicago
Kopyalandı!
ATIF KOPYALA
Hızlı Arama

Copyright © 2025 Kardiyovasküler Hemşirelik Dergisi